Als straks iedereen weer langzaamaan naar kantoor gaat in de anderhalvemetereconomie, zal het openbaar vervoer niet meer hetzelfde zijn als voor de coronacrisis. Branchevereniging Openbaar Vervoer Nederland berekende dat nog zo’n 15 tot 25 procent van de normale hoeveelheid passagiers vervoerd kan worden.
En dus zullen mensen andere manieren moeten vinden om naar werk te komen. De auto zorgt voor meer files en luchtvervuiling, terwijl we net zo blij waren dat de natuur wat is opgeknapt. Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid blijkt dat tijdens de huidige ‘lockdown’ meer Nederlanders in hun vrije tijd zijn gaan fietsen. 20 procent van hen denkt ook ná de tijd dit vaker te gaan doen.
De fiets is het ideale vervoersmiddel om het virus op afstand te houden. Anderhalve meter is een stuk makkelijker te bewaren op het vervoermiddel, het zorgt voor gezondere en gelukkigere medewerkers en ontlast het verkeersnetwerk.
Maar hoe zorg je als werkgever dat je medewerkers op de fiets stappen? Vooral als mensen ver wonen, kan een elektrische fiets uitkomst bieden. Door de aanleg van fietssnelwegen door heel Nederland, wordt het steeds makkelijker om je per fiets snel naar je werk te verplaatsen.
Zo’n elektrische fiets kan een behoorlijke investering zijn, voor jou als werkgever of wanneer een werknemer hem zelf aan moet schaffen. Door een ebike te leasen, betaal je een vast laag bedrag per maand.
Meer weten over de voordelen van e-bike lease via je werk? Download dan helemaal gratis de whitepaper van Fietsenwinkel Zakelijk. Hier worden al jouw vragen in beantwoordt.
Net als met het leasen van een auto, zijn er verschillende soorten lease-opties om een elektrische fiets van de zaak te leasen. De twee meest gebruikte zijn de financial en de full operational lease. We zetten alle informatie even voor je op een rij.
Full operational lease | Financial lease |
De leasemaatschappij is eigenaar van je fiets | Jij/je organisatie is eigenaar van de fiets |
De fiets staat niet op uw balans. Je kan werkkapitaal vrijhouden | De fiets legt beslag op de mate van liquiditeit van de onderneming |
Rente, afschrijving, onderhoud, reparaties, verzekeringen en kosten voor pechhulp zijn inbegrepen | Financieel zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties en verzekering |
Biedt geen mogelijkheid tot investeringsaftrek | Biedt mogelijkheid tot investeringsaftrek |
Na het contract blijft de leasemaatschappij eigenaar. Wel is het mogelijk om de fiets goedkoper over te nemen. | Na het contract ben je zelf eigenaar. |
Doordat de afschrijving met een full operational lease voor ebikes al is meegenomen, hoef je je daar als bedrijf geen zorgen over te maken. Bij een financial leasecontract is dat wel het geval. Goed om rekening mee te houden dus!
Ook zie je dat full operational lease een vast bedrag per maand biedt. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan voor onderhoud, reparatie of verzekeringen.
Vergelijking met autolease
Wie kijkt naar contracten voor een leaseauto, ziet dat er veel overeenkomsten zijn. Toch zijn er ook belangrijke verschillen. Hoewel via hetzelfde model berekend, liggen de kosten voor een elektrische fiets leasen beduidend lager. Bovendien is de gezondheid van je medewerkers niet meegenomen in de opbrengsten, terwijl fietsen wel degelijk vitalere en gelukkigere medewerkers oplevert.
Goed om te weten is dat het één het ander niet uit hoeft te sluiten. Met een zes wielen contract, waarbij een goedkopere auto gecombineerd kan worden met een elektrische fiets, kunnen medewerkers zelf kiezen welk vervoermiddel het beste uitkomt zonder zichzelf financieel in de vingers te snijden.
Kom je er zelf niet uit? Fietsenwinkel Zakelijk helpt bedrijven met de aanschaf van een zakelijke elektrische fiets, welke leasevorm je ook kiest. Gaat jouw organisatie voor ebikes via Fietsenwinkel Zakelijk, dan ben je verzekerd van een netwerk aan servicepunten en jarenlange ervaring.
Meer lezen over e-bike lease op Business Insider. Bekijk dan onze verzamelpagina voor alle recente artikelen.